Vem är egentligen en "Talang"?

Begreppet talang används inom idrotten ofta som en beteckning för någon som lyckas åstadkomma något utöver det vanliga. I basket uppmärksammas till exempel ofta en konkret idrottslig prestation, som en dunk eller liknande.  Men vad är "talang" egentligen?

Begreppet talang definieras i idrottslära ofta som en blandning av 1) medfödda/inneboende egenskaper (som till exempel den längd som man ärvt) och 2) förvärvade färdigheter som uppnås i den sociala miljön (till exempel hoppspänst som man tränar upp eller kondition som man förbättrar genom träning).

Något som man ofta glömmer är emellertid att begreppet talang innefattar många fler delar än enbart de som är relaterade till de basketmässiga prestationer som vi omedelbart kan se (som hur högt en spelare hoppar eller hur bra skottprocent han eller hon har).

En spelares talang kan delas in fysiska egenskaper (t.ex. styrka, kondition m. m.), motoriska egenskaper (d.v.s. rörelseförmåga och koordination), tekniska egenskaper (d.v.s speltekniska kvaliteter), psykiska egenskaper (t.ex. förmågan att klara av pressade situationer), kognitiva egenskaper (som handlar om tankeförmåga och intelligens) samt social förmåga (t.ex. hur stödet hemifrån ser ut känslomässigt, ekonomiskt o.s.v.)

De fysiska egenskaperna har både med det medfödda (det antropomorfiska) och det som förvärvas genom träning. De motoriska faktorerna har att göra med en spelares förmåga att uföra sådan rörelser som är centrala i den bollsport det rör sig om, med både gott genomförande och god upprepning. Överarmskastet är en sådan rörelse som har betydelse för möjligheten att bli bra i flera olika bollsporter, löpsteget ett annat o.s.v.    

Den psykiska förmågan eller de psykiska förmågorna kanske det är mer korrekt att säga är, menar jag, ofta underskattade i idrottssammanhang. Detta kanske därför att de är svårare att "mäta" än de fysiska och för att vi i dagligt tal har svårare att sätta ord på dem. Icke desto mindre är de oerhört viktiga.
Psykiska förmågor som visat sig viktiga för att nå långt är till exempel motivation (viljan att kämpa för sina mål) och förmågan att lära sig nya saker och att anpassa sig till nya kravsituationer. Vidare har jag själv märkt under min tid som basketspelare och tränare att förmågan att kunna tänka positiva tankar och minimera negativt tänkande har stor betydelse. I detta ligger också att inte vara för självkritisk eftersom detta lätt kan leda till att man inte sätter upp så höga mål som man skulle kunna göra eller som är optimala för att man skall få så bra utveckling som möjligt.

Förmågan att kunna tänka positiva tankar och minimera negativt tänkande  hänger naturligtvis ihop med den egna självbilden och självkänslan, det vill säga min syn på vem jag själv är som människa. Är jag sådan att jag kan anpassa mig och lära mig och tror jag att jag klarar mig bra i förhållande till de krav som omgivningen ställer. Men också är det så att jag upplever att jag är omtyckt, viktig bra m. m. som människa.  

De sociala förmågorna (de som har att göra med sociologiska faktorer som hemmiljö, ekonomi, relationer till andra, skolmiljö, relation till tränare o.s.v) är nog bland de mest underskattade när vi tänker på olika talangers betydelse. I idrottsvärlden är vi instället ofta inriktade på att arbeta med spelares fysiska, motoriska och tekniska kvaliteter. Men tänk dig till exempel att du är caoch för ett basketlag också  måste göra valet mellan två spelare. Den ena är mer begåvad speltekniskt sett, men är självcentrerad och splittrar laget genom sina ständiga tankar enbart på sina egna prestationer. Den andra spelaren är något sämre speltekniskt men är istället en person som bidrar till att gruppen håller samman. Är det sjlvklart att coachen skall välja den spelskickligaste? Nej, långt ifrån skulle jag säga. Eftersom basket är en lagsport och utan lagsammanhållningen så är chansen liten att vinna matcher eller trivas bra tillsammans så borde nog valet falla på den något mindre spelskicklige.

Hur är det då med talangerna, är alla lika viktiga? Nej, så är det förmodligen inte. De som är kopplade till just det faktiska utförandet av idrotten (fysisk kapacitet och koordination t.ex.) är nog ändå de viktigaste. Men det finns ju många exempel på att spelare så att säga har kunnat "kompensera" att de inte tillhört de mest framstående när det gäller t.ex. kondition eller styrka. De har helt enkelt kunnat kompensera med just social förmåga (som i exemplet ovan) eller psykisk kapacitet. En spelare som inte tillhör de fysiskt starkaste kan ju nämligen kompensera det med att vara "smart" på planen, att utnyttja finter, att alltid stå på rätt plats o.s.v.

Men det är också så att de talanger personer besitter inte är konstanta. Man utvecklas ju som spelare och människa hela tiden. Den som har svag psykisk förmåga eller dåliga sociala förutsättningar kan ju förbättras avsevärt över tiden, precis som spelare kan förbättra sin kondition.

Det här betyder  att det inte är helt lätt att veta vilka spelare som kommer att "gå långt" inom en idrott. Dels måsta alla talanger vägas ihop, dels måste man räkna med att saker förändras, oftast till det bättre men ibland till det sämre.

Det betyder också att man som spelare och människa kanske inte alltid kan "mäta" sig med andra eftersom vi har olika talanger som vi är starka på och dessa talanger inte kan mätas med samma måttstockar.

Till slut är det ju också så att hur mycket man än försöker att mäta och förklara så finns det ju alltid ett antal människor som når framgång "mot alla odds", utan att de har den sammansättning av talanger som kan förväntas leda till framgång. På vetenskapligt språk kallas det "serendipity" när vi upptäcker sådana oväntade saker. Ta till exempel de relativt korta spelare, som Muggsy Bogues (160 cm) eller Spud Webb (165 cm), som tillhörde de allra bästa i NBA. Spud Webb vann bland annat dunktävlingen för NBA en gång, bara det! De var verkligen ovantade vinnare i en sport för långa.

Men det är ju ochså det som är tjusningen med idrotten och livet också för den delen, att man aldrig, aldrig med säkerhet kan veta hur långt man kan komma och att det i slutändan är den egna viljan som fäller det viktigaste avgörandet!    


Coach

Kommentarer
Postat av: Amina

Otroligt bra skrivet, Kullberg!

Fortsätt att skriva och blogga, du har kloka tankar och det är roligt att du låter andra ta del av dem.



Hälsningar

Amina Dervic

2009-09-14 @ 06:53:20
Postat av: Alija Mehmedovic

Bra tänkande, Christian, hela vägen! Jag har förstått att de fyra inläggen är avsedda till Eco Örebro Stars lagen. Men efter när jag har nu lest alla fyra inläggen och förstått budskap kan jag säga att i vissa samanhang kan dina flera tänkanden föras/placeras in i Basketligans Eco Örebro Basket som en arbetsgrupp.

Tack, Shristian!

2010-12-11 @ 20:10:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0